wtorek, grudnia 17, 2013

Pomysł na prezent: słoiczki DIY

Autor: chodzpomalujmojswiat o wtorek, grudnia 17, 2013
Cześć dziewczyny! Dziś chcę przedstawić Wam kolejny DIY pomysł o którym wspominałam w poście o świątecznych prezentach. Tym razem są to marynowane rzodkiewki, marynowane orzechy oraz syrop imbirowy własnej roboty.





Na zdjęciu nie ma jeszcze słoiczków  syropem, ponieważ przed chwilą właśnie go zrobiłam i stygnie jeszcze w nieozdobionych słoikach.

CO JEST POTRZEBNE DO WYKONANIA ORZECHÓW, RZODKIEWEK  I SYROPU?

1.Do orzechów: 0,5kg orzechów włoskich, 4 łyżki soli, 600ml białego octu winnego, 2 laski cynamonu, 6 goździków, kilka ziarenek kolorowego pieprzu

2.Do rzodkiewek: 0,5kg rzodkiewek, 1 litr wody, 100g octu 10%, 1 łyżeczka gorczycy, 0,5-1 opakowanie curry, posiekany koperek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki soli

3.Do syropu imbirowego: 150g świeżego imbiru, szklanka cukru, 2 szklanki wody

4.Do ozdobienia: w moim przypadku są to papierowe świąteczne serwetki (dostępne w Rossmannie), wstążka i naklejki do podpisania wyrobów (zakupiłam w Nanu-Nana)
 


JAK WYKONAĆ POSZCZEGÓLNE "PRZETWORY":

1.Orzechy dokładnie wypłucz i zalej litrem wody (powinny być przykryte). Dodaj sól i odstaw na 12 godzin. Potem odcedź, ponownie wypłucz i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Orzechy przełóż do wysterylizowanych słoików. Do rondla wlej ocet, zagotuj i dodaj przyprawy: goździki, pieprz i cynamon. Odstaw do przestygnięcia. Łyżką cedzakową wyjmij cynamon i włóż po kawałku do każdego słoja. Ciepłym octem zalej orzechy i odstaw w suche, chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Nie martw się jeśli zalewa zmętnieje, gdyż po kilku dniach ponownie się sklaruje. Orzechy trzeba zjeść w ciągu 3 miesięcy- pasują do serów i pieczonej wieprzowiny.

2.Główki rzodkiewek myjemy, kroimy w plasterki, lub, jeśli są bardzo duże, w półplasterki. Umieszczamy je w dużej metalowej misce, posypujemy koperkiem i gorczycą. Z pozostałych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy ją i zalewamy pokrojone rzodkiewki. Wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie nakładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut. Rzodkiewki najlepiej smakują po przynajmniej dwutygodniowym "przegryzieniu".

3.Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i imbir. Stawiamy na ogień i czekamy aż mikstura się nam zagotuje. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez godzinę. Następnie odcedzamy przez sito i przelewamy do buteleczek czy słoiczków.

Jak widzicie i orzechy i rzodkiewki potrzebują trochę czasu by się "przegryźć", dlatego najlepiej przygotowywać je jednak wcześniej. Oczywiście słoiczków nie musicie przygotowywać tylko i wyłącznie na święta- to świetny pomysł na prezent na urodziny, imieniny czy tak zupełnie bez okazji :) Nie wiem natomiast jak smakują, ponieważ robiłam je pierwszy raz :) z połowy porcji rzodkiewek wyszło mi 3 słoiki, cztery słoiczki z połowy porcji orzechów i niecałe dwa słoiczki syropu imbirowego.

I jak podoba się Wam mój pomysł na DIY? :)

 

5 komentarze:

Czarne Espresso on 17 grudnia 2013 18:29 pisze...

Fantastyczne są te słoiczki! Chyba spróbuję zrobić syrop imbirowy! :)

Tinaaa on 17 grudnia 2013 19:58 pisze...

świetne ! :)

beaaatka21 on 18 grudnia 2013 12:11 pisze...

pomysł genialny! :)

hilna holder on 19 grudnia 2013 07:46 pisze...

Mallory lasxlo glendon ndegeocello buds colonnade mondoon savoir sepulchre
for mac online games

PERFUMOHOLICZKA on 19 grudnia 2013 13:34 pisze...

Naprawdę super pomysł! takie prezenty od serca są o wiele lepsze niż gotowe zestawy kosmetyków!

Prześlij komentarz

Flickr

 

Chodź pomaluj mój świat Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos