niedziela, czerwca 10, 2012

Niedzielne gotowanie z chodzpomalujmojswiat

Autor: chodzpomalujmojswiat o niedziela, czerwca 10, 2012
Dziś przygotowałam dla Was post kompletnie niekosmetyczny. Zaproponuję Wam dziś dwa dania, które są bardzo smaczne, nie aż tak skomplikowane do zrobienia (mowa tu o pierogach ) jak się może wydawać. Idealne dla wegetarianek i osób, które nie przepadają za mięsem.

Kotleciki z kalafiora:
Potrzebujemy: kalafior, 3 łyżki mąki, jajko, szczypiorek, przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, bułka tarta.

Kalafior gotujemy w lekko posolonej wodzie. Gdy będzie już miękki widelcem rozgniatamy na papkę. Dodajemy jajko, mąkę, szczypior i przyprawy. Mieszamy, z gotowej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiano. Podajemy z ulubioną sałatką, surówką, frytkami czy z czym tam tylko mamy ochotę :)


Pierożki ze szpinakiem:


Potrzebujemy: 250g mąki pszennej, łyżkę masła, jajko,opakowanie mrożonegoszpinaku, 100g chudego twarogu, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, 200ml wrzącej wody.

Zagniatamy ciasto z mąki, wody i masła. Rozmrażamy szpinak w garnku, dodajemy do niego rozgnieciony widelcem biały ser, sporo świeżego czosnku i jajko.
Z ciasta szklanką wykrajamy placuszki, na które kładziemy łyżkę farszu. Mocno zlepiamy pierożek, wrzucamy do gotującej się wody na ok 5min. Podajemy z masłem, śmietaną lub jogurtem :)


SMACZNEGO!


5 komentarze:

katarina555 on 10 czerwca 2012 16:14 pisze...

Oj zjadłabym pierożka. Tylko nie ma komu ich ulepię. Twoje wyglądają smakowicie. Zapraszam do mnie.

Unknown on 10 czerwca 2012 21:08 pisze...

wygląda przepysznie! narobiłaś mi ochoty! ;)

Sówka81 on 11 czerwca 2012 12:03 pisze...

Uwielbiam pierogi pod wszelką postaciom czy na słodko czy na ostro kocham

Ja on 11 czerwca 2012 13:59 pisze...

Bardzo lubię pierogi :)

Anonimowy pisze...

Mniam,aż zgłodniałam:D

Prześlij komentarz

Flickr

 

Chodź pomaluj mój świat Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos