Kotleciki z kalafiora:
Potrzebujemy: kalafior, 3 łyżki mąki, jajko, szczypiorek, przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, bułka tarta.
Kalafior gotujemy w lekko posolonej wodzie. Gdy będzie już miękki widelcem rozgniatamy na papkę. Dodajemy jajko, mąkę, szczypior i przyprawy. Mieszamy, z gotowej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na rumiano. Podajemy z ulubioną sałatką, surówką, frytkami czy z czym tam tylko mamy ochotę :)
Pierożki ze szpinakiem:
Potrzebujemy: 250g mąki pszennej, łyżkę masła, jajko,opakowanie mrożonegoszpinaku, 100g chudego twarogu, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, 200ml wrzącej wody.
Zagniatamy ciasto z mąki, wody i masła. Rozmrażamy szpinak w garnku, dodajemy do niego rozgnieciony widelcem biały ser, sporo świeżego czosnku i jajko.
Z ciasta szklanką wykrajamy placuszki, na które kładziemy łyżkę farszu. Mocno zlepiamy pierożek, wrzucamy do gotującej się wody na ok 5min. Podajemy z masłem, śmietaną lub jogurtem :)
SMACZNEGO!
5 komentarze:
Oj zjadłabym pierożka. Tylko nie ma komu ich ulepię. Twoje wyglądają smakowicie. Zapraszam do mnie.
wygląda przepysznie! narobiłaś mi ochoty! ;)
Uwielbiam pierogi pod wszelką postaciom czy na słodko czy na ostro kocham
Bardzo lubię pierogi :)
Mniam,aż zgłodniałam:D
Prześlij komentarz