Cześć dziewczyny! Dziś przygotowałam dla Was typowo kuchenny post. Dużo wolnego czasu sprawia, że często mam ochotę coś upiec lub ugotować. Jestem wielką fanką wszelakich słodyczy, a ciasto, na które przepisem chcę się z Wami podzielić jest bardzo słodkie i bardzo czekoladowe! :) Mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach! Francuskie ciasto czekoladowe przypomina trochę brownie, jednak dodaje się do niego proszek do pieczenia.
Przepis na ciasto mocno czekoladowe:
-2 tabliczki gorzkiej czekolady
-6 jaj
-100g mąki (może być zwykła pszenna jak i pełnoziarnista)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-200g kostka masła (ewentualnie margaryny, choć lepiej dodać masło)
-torebka cukru wanilinowego
-300g cukru
Czekoladę rozpuszczamy z masłem na ogniu i pozostawiamy do ostygnięcia. W między czasie ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy do nich przesianą makę z proszkiem do pieczenia. Kiedy czekolada z masłem wystygnie wlewamy ją do jajek z cukrem, mąki i proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy lub blaszki i pieczemy ok.40 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Ciacho możemy podawać z konfiturą, bitą śmietaną, polać na wierzchu polewą czy przełożyć dowolnym kremem. Bez niczego smakuje również pysznie! :)
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM:
SKŁADNIKI (myślę, że spokojnie na 3-4 osoby):
-3/4 paczki dowolnego makaronu
-4-5 parówek lub kiełbasek
-jedna cukinia
-2 pomidory
-cebula
-40dag pieczarek
-starty żółty ser (ok.250-300g)
-masło lub olej do smażenia
- przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, tymianek, sól
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę, aż będzie szklista. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, pieczarki również obieramy. Do cebulki dodajemy pokrojone pieczarki, cukinię i dusimy. W między czasie dobrze przyprawiamy do smaku. Pod koniec duszenia wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojone parówki. Zostawiam na ogniu jeszcze przez chwilę. Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na grubszych oczkach. Nasze warzywno- parówkowe leczo dodajemy do odcedzonego makaronu. Mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy serem. Zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO!
12 komentarze:
mniam, takie ciacho bym zjadła:)
Jeju narobiłaś mi ochoty na to ciasto <3
Ciasto wygląda bardzo apetycznie - ale ja powstrzymuję się od słodkości z całych sił ;] Osz Ty Słodka Kusicielko :)
Mój Mąż uwielbia wszystko co czekoladowe ;)
oj, zjadłabym takie ciasto :)
ostatnio też mnie wzięło na pieczenie :))
pyszności :)
mniam;)
ach ta truskawka! a co do sałatki, uwielbiam makaronowe :)
Lubię takie zapiekanki. Nie wymagają wiele czasu i pracy :)
Fajne przepisy - robię podobne zapiekanki. Chętnie bym zjadła takie ciasto czekoladowe.
Bardzo fajne przepisy, muszę wypróbować.
Obserwuję i zapraszam do mnie
Uwielbiam zapieksy makaronowe - najlepszy pomysł na kolację!
Prześlij komentarz