czwartek, listopada 29, 2012

Czekoladowe ciasto i szybka zapiekanka makaronowa

Autor: chodzpomalujmojswiat o czwartek, listopada 29, 2012
Cześć dziewczyny! Dziś przygotowałam dla Was typowo kuchenny post. Dużo wolnego czasu sprawia, że często mam ochotę coś upiec lub ugotować. Jestem wielką fanką wszelakich słodyczy, a ciasto, na które przepisem chcę się z Wami podzielić jest bardzo słodkie i bardzo czekoladowe! :) Mięciutkie i wręcz rozpływa się w ustach! Francuskie ciasto czekoladowe przypomina trochę brownie, jednak dodaje się do niego proszek do pieczenia.

źródło zdjęcia: pinterest. com Moje ciasto zniknęło, zanim zdążyłam mu zrobić zdjęcie :)

Przepis na ciasto mocno czekoladowe:

-2 tabliczki gorzkiej czekolady

-6 jaj

-100g mąki (może być zwykła pszenna jak i pełnoziarnista)

-2 łyżeczki proszku do pieczenia 

-200g kostka masła (ewentualnie margaryny, choć lepiej dodać masło)

-torebka cukru wanilinowego

-300g cukru

Czekoladę rozpuszczamy z masłem na ogniu i pozostawiamy do ostygnięcia. W między czasie ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy do nich przesianą makę z proszkiem do pieczenia. Kiedy czekolada z masłem wystygnie wlewamy ją do jajek z cukrem, mąki i proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wlewamy do tortownicy lub blaszki i pieczemy ok.40 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Ciacho możemy podawać z konfiturą, bitą śmietaną, polać na wierzchu polewą czy przełożyć dowolnym kremem. Bez niczego smakuje również pysznie! :)

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM:


źródło zdjęcia: pinterest.com, ma charakter poglądowy

SKŁADNIKI (myślę, że spokojnie na 3-4 osoby):

-3/4 paczki dowolnego makaronu 

-4-5 parówek lub kiełbasek

-jedna cukinia

-2 pomidory

-cebula

-40dag pieczarek

-starty żółty ser (ok.250-300g)

-masło lub olej do smażenia

przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, pieprz ziołowy, pieprz czarny, tymianek, sól

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę, aż będzie szklista. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, pieczarki również obieramy. Do cebulki dodajemy pokrojone pieczarki, cukinię i dusimy. W między czasie dobrze przyprawiamy do smaku. Pod koniec duszenia wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i pokrojone parówki. Zostawiam na ogniu jeszcze przez chwilę. Makaron gotujemy al dente. Ser ścieramy na grubszych oczkach. Nasze warzywno- parówkowe leczo dodajemy do odcedzonego makaronu. Mieszamy. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy serem. Zapiekamy ok 20 minut w 180 stopniach. 

SMACZNEGO! 



12 komentarze:

Świat Wery on 29 listopada 2012 12:55 pisze...

mniam, takie ciacho bym zjadła:)

Le Poudrier on 29 listopada 2012 12:59 pisze...

Jeju narobiłaś mi ochoty na to ciasto <3

dziewczyna mojego chłopaka on 29 listopada 2012 14:56 pisze...

Ciasto wygląda bardzo apetycznie - ale ja powstrzymuję się od słodkości z całych sił ;] Osz Ty Słodka Kusicielko :)

blizniaczka09 on 29 listopada 2012 15:10 pisze...

Mój Mąż uwielbia wszystko co czekoladowe ;)

n. on 29 listopada 2012 15:46 pisze...

oj, zjadłabym takie ciasto :)
ostatnio też mnie wzięło na pieczenie :))

aparatka. on 29 listopada 2012 17:03 pisze...

pyszności :)

butterfly on 29 listopada 2012 17:19 pisze...

mniam;)

krokdoszczescia on 29 listopada 2012 19:35 pisze...

ach ta truskawka! a co do sałatki, uwielbiam makaronowe :)

Zielonooka Jędza on 29 listopada 2012 20:42 pisze...

Lubię takie zapiekanki. Nie wymagają wiele czasu i pracy :)

PureMorning on 30 listopada 2012 07:47 pisze...

Fajne przepisy - robię podobne zapiekanki. Chętnie bym zjadła takie ciasto czekoladowe.

anuszka13 on 1 grudnia 2012 00:28 pisze...

Bardzo fajne przepisy, muszę wypróbować.
Obserwuję i zapraszam do mnie

Chwila dla siebie on 6 grudnia 2012 13:19 pisze...

Uwielbiam zapieksy makaronowe - najlepszy pomysł na kolację!

Prześlij komentarz

Flickr

 

Chodź pomaluj mój świat Copyright © 2012 Design by Antonia Sundrani Vinte e poucos